Пілот випустив бойову ракету в небі над Естонією через "незвичайну помилку"

Четвер, 21 лютого 2019, 15:51

В Естонії завершили розслідування інциденту, під час якого торік в ході навчальних маневрів з іспанського винищувача випадково випустили ракету AMRAAM класу "повітря-повітря".

Як повідомляє Postimees, розслідування проводила слідча група, сформована з представників Міністерства оборони, Естонської служби повітряної навігації і Центру дізнання в сфері безпеки польотів, що розслідує нещасні випадки в ході польотів цивільної авіації.

За словами керівника слідчої групи, віце-канцлера Міністерства оборони Мееліса Ойдсалу, було встановлено, що причиною інциденту стала не системна помилка, а незвичайна помилка пілота.

"Інцидент не став причиною виникнення загрози для польотів цивільної авіації, оскільки на час проведення навчальних польотів коридори для цивільних літаків завжди встановлюються збоку від зон здійснення навчальних польотів", - сказав Ойдсалу.

На питання "Интерфакс", в чому конкретно полягає "незвичайна помилка пілота", завідуюча відділом стратегічної комунікації міністерства оборони Сюзанн Ліллевялі відповіла, що з цим розбирається аналогічна комісія в Іспанії, яка ще не завершила свою роботу.

Крім того, слідча групи вважає, що діючі на даний момент правила здійснення навчальних польотів військової авіації Естонії і НАТО є достатніми.

Раніше іспанські ЗМІ повідомляли, що комісія ВПС Іспанії дійшла до висновку, що інцидент був викликаний недбалістю пілота. Його покарали штрафом в розмірі тижневого заробітку.

7 серпня минулого року винищувач ВПС Іспанії Eurofighter Typhoon 2000 випадково випустив бойову ракету "повітря-повітря" під час тренувального польоту над південною частиною Естонії. Ні випущену ракету, ні її осколки досі знайти не вдалося.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: