Прем’єр Естонії: уламки помилково випущеної ракети досі не знайшли

Четвер, 9 серпня 2018, 14:14

Прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас підтвердив, що поки пошуки уламків бойової ракети класу "повітря-повітря", запущеної помилково 7 серпня з винищувача ВПС Іспанії, не мали успіху.

Про це повідомляє портал ERR.

За словами Ратаса, уряд в четвер заслухав ґрунтовний огляд інциденту, представлений міністром оборони Юрі Луйком.

"Пожежа (викликана на торфовищі в заповіднику Ендла падінням і вибухом ракети. – Ред.) під контролем, на даний момент ні уламків, ні боєголовки ракети не знайдено. Пошуками займаються особовий склад Першої піхотної бригади, ВПС і рятувальники, в загальній складності майже 100 осіб", – сказав Юрі Ратас.

Прем'єр-міністр підкреслив, що цей інцидент вкрай сумний, і нагадав, що з 2004 року, коли почалася місія ППО НАТО в країнах Балтії, нічого подібного не відбувалося.

Ратас зазначив, що Естонія повинна бути активно залучена в процес розслідування інциденту. У той же час немає підстав вважати, що даний інцидент може погіршити співробітництво Естонії як з іспанськими військовими, так і з НАТО в цілому.

7 серпня під час навчального польоту на півдні країни винищувач ВПС Іспанії Eurofighter помилково запустив ракету класу "повітря-повітря". Довжина ракети AMRAAM становить 3,7 метра, діаметр - 18 см. Вона пролетіла близько 80 км.

Глава Військово-повітряних сил Естонії Рийво Валге допустив, що при зіткненні з землею ракета вибухнула. Напередодні представники ВПС Естонії повідомили, що знайшли ймовірне місце падіння.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.