У Польщі повалили пам’ятник священику, звинуваченому в педофілії

фото, відео
Четвер, 21 лютого 2019, 17:43

У ніч з середи на четвер у польському Гданську активісти повалили пам’ятник священику Генрику Янковському, звинувативши католицьку церкву в ігноруванні та неспроможності вирішити проблему сексуального насильства та педофілії серед духовенства.

Посеред ночі троє чоловіків надягли статуї на шию трос, послабили постамент і тягнули пам'ятник, поки він не впав на попередньо підготовлені гумові шини, повідомляє OKO.Press.

На лежачому пам'ятнику вони розклали вівтарний одяг з дитячою нижньою білизною, "символом страждань дітей" від дій священника.

Янковський помер у 2010 році. Він став відомим у 1980-х роках завдяки підтримці руху "Солідарність" та його лідера Леха Валенси у боротьбі з комуністичним режимом Польщі. Але нещодавно польські ЗМІ стали повідомляти, що він застосовував сексуальне насильство щодо неповнолітніх – переважно хлопчиків, але також дівчаток.

У маніфесті, який активісти направили в редакцію, вони пояснили, що акція спрямована на те, щоб символічно зняти з п'єдесталу суспільства неправдиву пам'ять і честь Генрика Янковського.

"Ми звинувачуємо інститут католицької церкви і її представників, які при повному усвідомленні зла, скоєного Генриком Янковським, не реагували на зло, щоб покласти йому край, мовчали або навіть толерували ризик подальших жертв", - заявили вони.

У Польщі понад 90% населення вважають себе католиками, а церква користується величезним авторитетом в суспільному житті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.