Чоловікам, які повалили пам’ятник священику в Польщі, загрожує до 5 років тюрми

П'ятниця, 22 лютого 2019, 21:01

Польська прокуратура висунула звинувачення трьом чоловікам, які минулої ночі повалили пам’ятник відомому священику епохи Солідарності Генрику Янковському.

За словами прес-секретаря Гданської обласної прокуратури Гражини Вавринюк, їх звинуватили у зневажливому ставленні до пам'ятника і його пошкодженні, інформує TVN 24.

Якщо чоловіків визнають винним, вони можуть отримати до п'яти років в'язниці.

У ніч на четвер троє активістів прибули з Варшави до Гданська, щоб повалити пам’ятник священику Генрику Янковському. Вони звинуватили католицьку церкву в неспроможності вирішити проблему сексуального насильства та педофілії серед духовенства.

Янковський помер у 2010 році. Він став відомим у 1980-х роках завдяки підтримці руху "Солідарність" та його лідера Леха Валенси у боротьбі з комуністичним режимом Польщі. Але нещодавно польські ЗМІ стали повідомляти, що він застосовував сексуальне насильство щодо неповнолітніх – переважно хлопчиків, але також дівчаток.

Ніхто з чоловіків не визнав себе винним. Вони відмовлялися відповідати на питання прокурора, посилаючись на заяву, яку раніше передали ЗМІ.

У заяві чоловіки пояснили, що здійснили свою акцію, щоб "скинути з суспільного п'єдесталу неправдиву пам'ять і честь Генрика Янковського".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.