Словацькі кандидати в президенти об'єдналися в боротьбі з партією влади

Вівторок, 26 лютого 2019, 15:56

Провідний опозиційний кандидат на президентських виборах в Словаччині вийшов з перегонів.

Про це пише Reuters.

Вибори в березні перевірять трьохпартійну владну коаліцію через рік після вбивства журналіста Яна Куцяка і його нареченої, що спровокувало найбільші протести в посткомуністичній історії країни.

Учений, підприємець і політик, співзасновник партії Sloboda a Solidarita ("Свобода і солідарність", SaS) Роберт Містрік був головним суперником кандидата від владної Smer-SD, віце-президента Єврокомісії Марошa Шефчовичa.

Містрік вийшов з перегонів і підтримав адвоката, громадську активістку і віце-голову партії "Прогресивна Словаччина" Зузану Чапутову. Її підтримує низка опозиційних прогресивних і ліберальних партій, а також президент Андрей Кіска, який не балотується.

"Я висловлюю рішучу і чітку підтримку пані Чапутовій. Дані, які будуть опубліковані цього тижня, показують явний імпульс для неї", - заявив Містрік на прес-конференції. Говорячи про Шефчовича, він сказав, що закликає виборців "не допустити, щоб пішак Роберта Фіцо став президентом". Фіцо - екс-прем'єр, який минулоріч подав у відставку після масових протестів у країні через вбивство Куцяка.

Останнє опитування громадської думки АКО минулого тижня показало, що Шефчовичa підтримують 19,7%, Містріка 18,2% і Чапутову - 17,4%.

Перший тур виборів президента Словаччини відбудеться 16 березня. Наступні парламентські вибори мають відбутися 2020 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: