Литва приєднається до Польщі в оскарженні рішення ЄК щодо "Газпрому"

Середа, 27 лютого 2019, 17:22

Литва приєднається до міжнародної справи, в рамках якої Польща оскаржуватиме рішення Єврокомісії за підсумками антимонопольного розслідування діяльності "Газпрому" в Центральній і Східній Європі. ЄК не наклала штраф на концерн у травні минулого року. 

Про це повідомляє Verslo Zinios з посиланням на BNS.

Уряд Литви в середу схвалив пропозицію Міністерства енергетики приєднатися до польської PGNiG і взяти участь в розгляді справи в Суді ЄС.

"Пропонуємо приєднатися до цієї справи, підтримавши польське підприємство, адже результат справи для Литви важливий насамперед тому, що в разі перемоги ми зміцнимо свої можливості відстоювати інтереси наших споживачів газу (в Стокгольмському арбітражі. - Ред.), а саме щодо 1,5 млрд євро, які були підраховані поки як теоретичний збиток", - сказав на урядовій нараді міністр енергетики Литви Жигімантас Вайчюнас.

До цього литовські офіційні особи неодноразово говорили, що Вільнюс не планує оскаржувати рішення ЄК.

За словами Вайчюнаса, рішення ЄК оскаржується як таке, що суперечить цілям енергетичної політики ЄС.

"В оскаржуваному в суді рішення про зобов'язання "Газпрому" безліч обмежень і винятків, які роблять ці зобов'язання на практиці майже непридатними ні на газовому ринку Литви, ні на газових ринках Центральної Європи", - сказав міністр.

Раніше міністр говорив, що те, що ЄК не стала штрафувати російський концерн, є певним політичним програшем Литви і ряду інших країн. Штраф, за його словами, зміцнив би позиції Литви в судовому розгляді про компенсацію в 1,5 млрд євро в Стокгольмському арбітражі.

Литва вважає, що російська компанія повинна компенсувати споживачам газу понесені ними збитки внаслідок нечесного ціноутворення і необгрунтовано високих цін. На думку литовської сторони, "Газпром", зловживаючи монопольним становищем на ринку, заподіяв литовським споживачам збитки на суму понад 1,5 млрд євро.

Єврокомісія сім років вивчала ділові операції "Газпрому" в Європі, звинувачуючи російський концерн у перешкоджанні конкуренції і в завищенні цін на поставки газу в Східну Європу. "Газпром" заперечував звинувачення.

У травні цього року ЄК ухвалила рішення у цій справі. Єврокомісія не стала штрафувати російський концерн, однак поклала на нього низку зобов’язань, щоб уможливити вільне постачання газу за конкурентними цінами у Центральну і Східну Європу.

Польща і інші країни, які постраждали від монополістських практик "Газпрому", були невдоволені, що російський концерн не був покараний. Штраф міг сягнути 10% річного обороту монополіста. PGNiG в жовтні минулого року оскаржила рішення ЄК.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.