Угорщина погрожує не підтримати продовження ембарго ЄС для Білорусі - ЗМІ

Понеділок, 4 лютого 2019, 14:29

Угорщина погрожує не підтримати продовження ембарго Європейського Союзу на постачання зброї Білорусі.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" із посиланням на дипломатичні джерела.

Ембарго, як правило, продовжується раз на рік і потребує одностайності 28 країн-членів ЄС. Але за останні два роки Будапешту вдалося звільнити від ембарго біатлонні рушниці та інші види зброї, що використовуються у спорті.

ЄС вперше ввів ембарго на озброєння для Білорусі в 2011 році, а також ввів заборони на оформлення віз і заморожування активів для чотирьох білоруських підприємств і 174 осіб, включаючи президента Александра Лукашенка, після жорстокого розгону демонстрантів, що відбулися після президентських виборів у грудні 2010 року.

Будапешт вимагає до продовження ембарго затвердити підготовлений Єврокомісією документ - Пріоритети партнерства Білорусі, який деталізує майбутні відносини блоку з Мінськом.

Продовження ембарго обговорювалося кілька разів серед офіційних осіб ЄС у січні, і, за даними джерел, за винятком Угорщини, всі інші 27 країн-членів ЄС хочуть зберегти його окремо від схвалення програми пріоритетів.

Документ, в якому викладені пріоритети, які обговорювалися між Брюсселем і Мінськом протягом останніх двох років, включає такі теми, як міжлюдські контакти, екологічні питання, економічну співпрацю і права людини.

Він мав бути готовим до підписання вже у 2018 році, але Литва наполягає на включенні кількох гарантій щодо білоруської Островецької АЕС до того, як текст буде затверджений.

Один зі співрозмовників заявив, що Угорщина використовує питання Білорусі як "випробувальний майданчик, щоб побачити, як далеко вона може піти, і що подібна тактика може бути використана в майбутньому, коли йтиметься про обговорення економічних санкцій ЄС щодо Росії".

Досі Угорщина ніколи відкрито не намагалася виступати проти санкцій ЄС щодо Росії, які з 2014 року одностайно продовжувалися кожні шість місяців.

5 лютого питання продовження ембарго мають обговорити посли ЄС, а кінцевий термін для продовження - 28 лютого.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.