Німеччина може не досягти навіть обіцяних 1,5% витрат ВВП на оборону - ЗМІ

Вівторок, 5 лютого 2019, 15:27

Міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц поставив під сумнів і без того ослаблену обіцянку уряду союзникам по НАТО збільшити витрати на оборону до 1,5% ВВП до 2024 року.

Про це йдеться в документі Міністерства фінансів, отриманому Reuters.

У 2014 році члени НАТО домовилися поступово збільшувати свої оборонні витрати до 2% ВВП.

У доповіді німецького Мінфіну зазначається, що податкові надходження в найближчі роки, ймовірно, виростуть менше, ніж очікувалося через уповільнення темпів економіки, що означає, що варіанти для додаткових витрат вичерпані.

У документі йдеться про те, що Міністерство фінансів виділило 7,3 млрд євро на додаткові витрати на оборону і допомогу в цілях розвитку до 2022 року.

Однак для того, щоб наблизитися до вже і так скороченої мети в 1,5% до 2024 року будуть потрібні набагато більші і витрати, які канцлер Ангела Меркель пообіцяла союзникам по НАТО минулого року.

Міністр оборони Урсула фон дер Ляйен заявила, що переговори про бюджет на 2020 рік тільки почалися, але підкреслила, що партнери по коаліції погодилися збільшити військові витрати до 1,5 відсотка ВВП.

Вона сказала, що це питання буде обговорюватися в ході переговорів щодо бюджету, які повинні завершитися в кінці березня.

Очікується, що військові витрати Німеччини виростуть до 1,3% ВВП в цьому році з трохи більше 1,2% в 2018 році. Навіть стабілізація витрат на поточному рівні вимагатиме від уряду перевести гроші з інших програм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.