В МЗС чекають на розуміння БДІПЛ ОБСЄ через закон про неучасть у виборах спостерігачів РФ

Четвер, 7 лютого 2019, 20:34

В МЗС розраховують, що в місії БДІПЛ ОБСЄ  візьмуть до уваги  ухвалений сьогодні Верховною Радою закон, яким не дозволяється участь у спостереженні за виборами громадян країни-агресора. 

Про це на своїй сторінці  у Facebook написав заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця за результатами зустрічі з директором БДІПЛ ОБСЄ Інгбйорг Солрун Гісладоттір. 

За його словами, МЗС України зацікавлене у тому, щоб БДІПЛ направив до України максимальну кількість спостерігачів і, що МЗС не має намір вести мову про будь-які кількісні обмеження, як це мало місце в деяких інших країнах ОБСЄ, зокрема РФ.

"Разом з тим, висловив впевненість, що БДІПЛ візьме до уваги ухвалений сьогодні Верховною Радою України закон, яким не дозволяється участь у спостереження громадянами країни-агресора" - написав Кислиця.

Дипломат нагадав, що про необхідність поважати суверенітет і закони країни проведення виборів, зокрема йдеться у пар.8 Копенгагенського документу ОБСЄ і у пар.9 Декларації про принципи міжнародного спостереження за виборами.

"Єдність у цьому питанні президента, МЗС та Верховної Ради пояснюється надзвичайними обставинами - агресією і іноземною окупацією. Відтак, на мою думку, ситуація із рішенням України про неучасть спостерігачів від країни-агресора не може становити прецедент для інших країн-учасниць ОБСЄ, які не є жертвами агресії і окупації, а будь-які інсинуації на цю тему мають рішуче заперечуватися як самим БДІПЛ, так і Україною та країнами-однодумцями" - написав заступник глави МЗС.

Нагадаємо, 6 лютого Верховна Рада ухвалила законопроект, який передбачає заборону участі російських спостерігачів у виборах в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.