Італія обіцяє зважити тривогу ЄС і США щодо угоди з Китаєм про новий Шовковий шлях

Понеділок, 11 березня 2019, 15:19

Італія приєднається до масштабної ініціативи Китаю "Один пояс, один шлях" (BRI) лише після того, як повністю задовольнить позицію США та Європейського Союзу щодо інфраструктурного плану.

Про це повідомив заступник міністра економічного розвитку Італії Мікеле Герачі, пише Reuters.

Коментарі Герачі пролунали після того, як представник групи радників з національної безпеки Білого дому, Гарретт Маркіз, у суботу назвав китайську ініціативу "проектом марнославства", від якого Італія повинна відмовитися. ЄС заявив, що Італія повинна координувати свої кроки з блоком.

"Зрозуміло, ми повинні переконатися, що застереження ЄС та США (щодо угоди між Китаєм та Італією) не мають підґрунтя. Рамки угоди повинні відповідати стандартам США та ЄС", - сказав Герачі італійському щоденнику Il Messaggero, повторивши, що досі існують сумніви, що Італія підпише угоду.

Президент Китаю Сі Цзіньпін має відвідати Рим 22 березня - тоді, найімовірніше, переговори завершаться. Йдеться, зокрема, про китайські інвестиції в порт в Тріесте, який італійська влада розглядає як ворота BRI в Європу.

"Один пояс, один шлях" – глобальна ініціатива уряду Китаю щодо торговельно-економічної, культурної та науково-технологічної співпраці. В рамках ініціативи розбудовується найбільш масштабний транспортно-логістичний проект ХХІ століття, який поєднає Китай та країни Західної Європи.

Ініціатива, яку підтримав президент Сі, має на меті пов'язати Китай морським і сухопутним шляхом з південно-східною і центральною Азією, Близьким Сходом, Європою і Африкою через інфраструктурну мережу на лінії старого Шовкового шляху.

Крім активізації торгівлі та інвестицій, Сі має на меті посилити обмін у таких галузях, як наука, технологія, культура та освіта.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: