РФ через 6 місяців підтвердила отримання ноти України про непродовження договору про дружбу

Вівторок, 12 березня 2019, 13:05

11 березня 2019 року МЗС Російської Федерації підтвердило отримання ноти МЗС України про непродовження дії "великого договору", яку було направлено Москві ще 21 вересня 2018 року.

Про це написала у Facebook заступниця міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль.

"Єдиний юридичний факт, який міститься в ноті МЗС РФ – підтвердження того, що Великий договір втрачає свою чинність з 1 квітня 2019 року. За канонами міжнародного права Росія не могла зробити інакше", - заявила вона.

"Емоційна "газова атака" МЗС РФ у вигляді маніпуляцій та пропаганди, оприлюднених з цього приводу, лише підтверджують наскільки РФ не готова вести себе цивілізовано і добросовісно. Більшість цих "звинувачень" з боку РФ неодноразово обговорювалися в усіх можливих форматах. Чим детальніше ми їх проговорювали, тим чіткіше ставала відповідь, що претензії РФ безпідставні та мають на меті приховати власні варварські порушення міжнародного права", - пише Зеркаль.

Україна у своїх нотах щодо Великого договору постійно пропонує вирішити усі спори в судових органах, зокрема Міжнародному суді ООН, зазначила заступниця міністра.

"Росія постійно цього уникає. І тепер позиція РФ вже зовсім незавуальована. Жодних судів, лише політичні консультації. Інструменти російської політики і дипломатії лишаються незмінними – "договорняки" замість договорів. Сподіваюся, що 1 квітня стане точкою неповернення і відносини, що базуються на "договорняках", ніколи не повернуться в українське політичне життя", - додала вона.

Читайте детальніше у статті "Кінець договору про дружбу з РФ: чому не треба боятися називати речі своїми іменами".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.