В ЄС узгодили захист інформаторів у резонансних справах

Вівторок, 12 березня 2019, 13:36

Європарламент та Рада ЄС домовилися щодо законодавства, що допоможе захисту інформаторів, які поширюють дані про корупцію чи інші зловживання.

Про це йдеться у повідомленні Transparency International.

Політичної домовленості з цього питання досягли в результаті жорстких переговорів переговорах в перші години цієї доби. ЄС вперше отримає спеціальне законодавство у цій сфері.

Зазначається, що запропоноване законодавство передбачає сильніший захист для осіб, які висловлять бажання повідомити про випадки корупції чи зловживання на робочих місцях.  

Нові правила передбачають створення безпечних каналів інформування в організаціях - приватних або адміністративних, що нараховують понад 50 працівників. Також нове законодавство гарантує інформаторам високий рівень правового захисту від переслідувань і зобов'язує національні правоохоронні органи країн ЄС адекватно інформувати широку громадськість про те, як поводитися з такими людьми.

"Сьогодні історичний день для тих, хто хоче викривати корупцію і правопорушення. Інформатори в ЄС, такі як Говард Вілкінсон, інформатор Danske Bank, занадто довго зазнавали неправильного ставлення за свої вчинки", - сказав представник Transparency International ЄС Нік Айосса.

"Ми схвалюємо, що ЄС визнає потребу для інформаторів повідомляти про зловживання у відповідні правоохоронні чи регулюючі органи", - зазначив він.

Під час переговорів європейських інституцій понад 80 організацій і самі інформатори писали листи з вимогою запровадження жорсткої директиви у справі їх захисту. Петиція про необхідність захисту інформаторів зібрала більше чверті мільйона підписів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.