ЄСПЛ: Україна повинна реформувати процедуру перегляду довічних вироків

Середа, 13 березня 2019, 15:54

Європейський суд з прав людини закликав Україну реформувати свою процедуру перегляду довічних вироків.

Відповідне рішення суд ухвалив 12 березня, повідомили у середу "Європейській правді" у прес-службі суду.

Скаргу до ЄСПЛ подав засуджений за вбивство громадянин України Володимир Пєтухов, який відбуває довічне ув'язнення із 2004 року. Він скаржився на те, що українське законодавство не передбачає умовно-дострокового звільнення довічно засуджених.

Суд одноголосно постановив, що у випадку Пєтухова було порушено статтю 3 (заборона нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження) Європейської конвенції про права людини, оскільки Пєтухов не мав жодних шансів на звільнення, а перегляд його довічного ув'язнення був неможливим.

Зокрема, президентське помилування, єдина процедура пом'якшення довічного ув'язнення в Україні, не є чітко сформульованим та може спричинити зловживання, стверджують судді.  

Крім того, суд переконаний, що умови утримання під вартою довічно ув’язнених в Україні не сприяють реабілітації в’язнів, тому влада не у змозі на підставі цього провести справжній перегляд вироку.

"З огляду на системний характер проблеми, суд постановив, що відповідно до статті 46 Україні слід реформувати свою систему перегляду довічних вироків, вивчаючи у кожному окремому випадку, чи є продовження утримання під вартою виправданим, і даючи змогу довічно ув’язненим передбачити, що вони можуть зробити для того, щоб їхню кандидатуру розглянули для звільнення, та на яких умовах", - йдеться у повідомленні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: