Комісару Ради Європи дорікнули через ігнорування порушень прав українців в РФ

П'ятниця, 15 березня 2019, 12:27

Голова комітету Верховної ради у закордонних справах Ганна Гопко та голова української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи звернулися до комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, в якому звернули її увагу на порушення прав українців в Росії.

Текст листа Ганна Гопко виклала на своїй сторінці у Facebook.

При цьому Гопко висловила сподівання, що позиція Міятович "нарешті стане збалансованою і вона почне бачити порушення прав українців в Росії".

Депутати наголосили, що Російська Федерація проводить послідовну політику, спрямовану на викорінювання національної ідентичності українців, що живуть на її території, істотно обмежуючи їхні освітні, культурні та інформаційні права.  Зокрема, вони звернули увагу комісара на відсутність денних українських шкіл, українських ЗМІ, проблеми в роботі Національного культурного центру України в Москві.

"Пильний контроль з боку російських правоохоронних органів над українськими НУО та їхніми лідерами, політика тиску та залякування на тлі підозри / ненависті до всього українського призводить до того, що більшість організацій або припиняють свою діяльність, або ведуть її з прокремлівськими позиціями" - йдеться у листі.

"Ми глибоко шкодуємо, що ці порушення досі не розглядаються Вами як Уповноваженою з прав людини" - зазначили депутати.

Водночас вони закликали Міятович  використовувати всі наявні механізми Ради Європи для захисту української громади на території Російської Федерації.

Як повідомлялося, рівень нетерпимості в Росії щодо українців значно зріс з 2014 року після результаті незаконної анексії Криму і російського військового втручання, що призвело до збройного конфлікту на сході України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.