МЗС Британії: Росія має припинити перекроювати кордони Європи

Понеділок, 18 березня 2019, 15:09

Голова МЗС Британії Джеремі Хант закликав Росію покласти край незаконному контролю над Кримським півостровом та спробам перекроювання європейських кордонів.

Про це йдеться у заяві глави британської дипломатії, оприлюдненій до 5-ї річниці незаконної анексії українського півострова.  

"Я засуджую незаконну анексію Автономної республіки Крим та міста Севастополя в Україні 5 років тому. Велика Британія ніколи не визнає незаконну анексію Росією Криму, і ми закликаємо Росію покласти кінець незаконному контролю над півостровом і спробам змінити кордони Європи", - зазначив Джеремі Хант.

Дипломат засудив неприйнятну поведінку Росії, яка, за його словами, полягає у постачанні зброї та живої сили для ініційованого нею конфлікту на сході України, незаконному будівництві Кримського моста та спробах монополізувати Керченську протоку.

Росія продовжує здійснювати порушення прав людини за межами своїх кордонів, систематично переслідує тих, хто виступає проти незаконної анексії Криму, відзначив Джеремі Хант.

"Я закликаю до негайного звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають у Криму та Росії без доступу до них міжнародних моніторингових організацій та  необхідної медичної допомоги", - зазначив британський дипломат.

Він також закликав РФ негайно звільнити 24 українських військовослужбовців, які були затримані під час нападу біля Креченської протоки, здійсненого, за його словами, в рамках законної спроби пройти протоку.

"Ми приєднуємося до НАТО і ЄС у засудженні невиправданого застосування Росією проти українських суден в листопаді минулого року. Велика Британія, поряд з нашими партнерами по ЄС і G7, залишається незмінною в нашій підтримці суверенітету і територіальної цілісності України. Крим - це Україна", - заявив Джеремі Хант.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.