Україна пропонує Угорщині ПСГ на випадок зупинки транзиту РФ

Понеділок, 25 березня 2019, 15:55

Оператор газотранспортної системи України, державна компанія "Укртрансгаз", пропонує Угорщині скористатись вільними 12 млрд кубометрів обсягу зберігання газу в українських підземних сховищах, щоб гарантувати безперебійне газопостачання під час осінньо-зимового періоду 2019‑2020.

Про це повідомила прес-служба компанії.

"Угорщина щороку споживає більше 10 млрд куб. м. природного газу. Наразі така потреба на понад на дві третини забезпечується російським газом, що поступає до Угорщини через українську ГТС (ГВС Берегово), близько 20% - внутрішнє видобування, а решта імпортується з Австрії. Для покриття пікового споживання угорських споживачів використовуються потужності підземних газосховищ Угорщини загальною ємністю до 6 млрд куб. м", - йдеться у повідомленні.

"Укртрансгаз" зазначає, що близько 60%  російського газу, який надходить до австрійського газового хабу в Баумгартені також транспортується через українську ГТС (ГВС Ужгород).

"Виходячи з вищезазначеного, Українські підземні газосховища можуть допомогти Угорщині забезпечити безперебійне газопостачання наступної зими для її внутрішніх споживачів, навіть якщо Росія припинить транзит газу територією України до країн ЄС після 01.01.2020. Зараз Україна може запропонувати європейським замовникам близько 12 млрд куб. метрів обсягу зберігання, а максимальна добова потужність відбору з ПСГ може сягнути до 260 млн куб. метрів", - сказано в заяві.

Росія повідомила Болгарії, що може припинити транзит газу вже в 2020 році

"Технічні можливості експорту газу до Угорщини дорівнюють 68 млн куб. м на добу, що в чотири рази перевищує продуктивність газотранспортного коридору з Австрії до Угорщини (лише 15 млн куб. м/добу). Використання таких значних потужностей української ГТС дозволить значно знизити ризики настання надзвичайної ситуації у газотранспортній системі Угорщини", - додали в компанії.

"Укртрансгаз" також підкреслює, що аналогічні послуги та потужності українська сторона готова запропонуванні постачальникам з інших країн центральної та східної Європи. 

Угорщина раніше заявила, що домовилася про поставки через Австрію додаткового російського газу на 2020 рік на випадок, якщо до кінця цього року не буде досягнуто домовленості про транзит газу між Москвою і Києвом.

"Газпром" не веде активних переговорів щодо підписання нового довгострокового договору на транзит газу українською ГТС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.