ЄС може продовжити місію у Середземному морі, але тільки для повітряних патрулів - ЗМІ

Вівторок, 26 березня 2019, 13:47

Європейський Союз розглядає продовження своєї середземноморської місії "Софія" ще на шість місяців, але тільки для повітряних патрулів і навчання лівійської берегової охорони.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на проект заяви.

Мандат місії "Софія" був поновлений у грудні на три місяці і має завершитися наприкінці березня.

Італія хоче змінити місію так, щоб її кораблі перестали патрулювати і збирати людей у ​​морі. Інші держави, такі як Німеччина, хочуть продовжити місію.

Потенційний компроміс, який посли ЄС обговорювали у Брюсселі у вівторок, полягає в тому, що Брюссель "погодився на продовження мандату... на 6 місяців і доручив командувачу операції... тимчасово призупинити розгортання морських активів "Софії"... продовжуючи виконувати свій мандат із посиленням спостереження за допомогою авіаційних активів".

Доля місії ЄС у Середземному морі в руках Італії - єврокомісар

У проекті угоди також сказано, що "Софія" підвищить підготовку лівійської берегової охорони, як того вимагає Рим. Дипломати ЄС сказали, що пропозиція ще не отримала остаточного схвалення.

Раніше Німеччина звинувачувала Італію у саботажі операції "Софія". 

Відповідно до міжнародних правил, люди, яких врятували на морі, повинні бути доставлені в найближчі безпечні порти, які в більшості випадків знаходяться в Італії. Місія також має штаб-квартиру в Римі.

Глава МВС Італії Маттео Сальвіні погрожував заборонити кораблям "Софії" привозити мігрантів до італійських портів, якщо правила не будуть змінені.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.