Суперечлива реформа копірайту в ЄС: 10 євродепутатів заявили, що проголосували помилково

Четвер, 28 березня 2019, 10:12

Кілька членів Європарламенту заявили, що вони випадково проголосували неправильно щодо ключової поправки до нової європейської директиви про авторське право.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

Як стверджує видання, якби депутати не допустили помилку, то найбільш суперечливих аспектів директиви, можливо, вдалося б уникнути.

Директива, яку парламент ухвалив у вівторок 348 голосами проти 274, вносить радикальні зміни в законодавство про авторське право по всій Європі і матиме величезний вплив на інтернет.

Найбільш спірними аспектами закону є два положення, відомі як статті 11 і 13. Стаття 11 посилює захист авторських прав для видавців новин від повторного використання їхніх матеріалів інтернет-компаніями. Стаття 13 значно підвищує відповідальність інтернет-компаній щодо запобігання використання їхніх платформ при порушенні авторських прав.

Берлін: тисячі людей влаштували марш проти реформи авторського права в ЄС

Перед остаточним голосуванням щодо директиви члени Європарламенту голосували за те, чи дозволити останню серію поправок. Якби це голосування пройшло, то депутати могли б окремо проголосувати за статті 11 і 13 та потенційно вилучити суперечливі положення з кінцевого варіанту директиви.

ЄС узгодив реформу авторського права у добу цифрових технологій

Голосування про те, чи розглядати пакет поправок, провалилось лише 5 голосами. Але незабаром після цього 13 депутатів Європарламенту попросили зареєструвати свій голос по-іншому. 10 депутатів заявили, що хотіли підтримати голосування, двоє вирішили протистояти, а один - взагалі не голосувати.

Якби їхні голоси були враховані таким чином, результат кінцевого голосування міг би бути зовсім іншим. Та оскільки голосування щодо цих окремих поправок не було проведене, неможливо дізнатися, чи вилучили б євродепутати суперечливі положення з директиви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: