Ердоган звинуватив США і західні країни в "атаках" на ліру на тлі нового падіння

інфографіка
Четвер, 28 березня 2019, 15:37

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив у четвер, що центральний банк повинен знизити процентні ставки або інфляція залишатиметься високою. Він поклав відповідальність за нещодавню нестабільність ліри на "атаки" США та інших західних країн.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Турецька валюта послабилася на 5% по відношенню до долара у четвер, після того як банки почали надавати ліквідність лірі на лондонському ринку знову після декількох днів, коли влада утримувала ліквідність для підтримки валюти.

Ліра похитнулася на тлі занепокоєння щодо платіжного балансу Туреччини, її здатності обслуговувати зовнішній борг, а також неодноразових закликів Ердогана, який назвав себе "ворогом процентних ставок", щоб центральний банк знизив ставки.

Виступаючи в Анкарі напередодні місцевих виборів у неділю, Ердоган сказав, що Туреччина зірвала атаки Сполучених Штатів і Заходу на ліру, і додав, що деякі банки грають з грошовою одиницею напередодні голосування. Він не називав, які це банки.

Грецію роздратувала пропозиція Ердогана зробити з Софійського собору мечеть

"Тепер вони не можуть знайти ліру, у них проблеми з платежами. Поки вони не можуть це зробити, ліра посилюється а долар падає", - сказав Ердоган.

Проте ліра послабилася до 5,6465 за долар у четвер з 5,33 у середу. Минулого року вона знизилася майже на 30% відносно долара.

Станом на 15:34 за Києвом ліра повернула частину своїх втрат до 5,59.

 

"Банки, які грають у цю міжнародну гру, почали говорити, що вони не будуть публікувати звіти у виборчі часи. Опублікуйте їх, що зміниться?" - сказав Ердоган. "Ми повинні дисциплінувати спекулянтів на ринку".

"Основним питанням є процентні ставки. Знизивши процентні ставки, інфляція знизиться ", - зазначив президент.

"Реальною проблемою є процентні ставки. Я також економіст", - додав він.

Минулого року США ввели митні тарифи на турецьку сталь і алюміній, через що Туреччина запровадила мита на товари з США на суму $1,8 млрд.

5 березня президент США Дональд Трамп заявив, що вивів Індію та Туреччину з програми США, яка дозволяє країнам, що розвиваються, експортувати тисячі товарів до Сполучених Штатів без сплати мита.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.