СБУ назвало фейком розслідування щодо "української ПВК" в Сирії

П'ятниця, 29 березня 2019, 09:20

Розслідування групи Conflict Intelligence Team (CIT) про нібито українську ПВК "Вега", яка діє в Сирії, є недостовірним.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на прес-службу СБУ.

Vega Strategic Services дійсно була зареєстрована в Миколаєві у 2011 році українцем Анатолієм Смоліним, зазначив голова СБУ Василь Грицак. Однак вона не має стосунку до військової сфери. За словами голови СБУ, сфера діяльності компанії пов'язана з діяльністю приватних охоронних фірм і супутніх послуг. У 2013 році "Вега" практично припинила свою роботу в Україні після виїзду Смоліна в Росію.

Грицак підкреслив, що функціонування приватних військових компаній не передбачено законодавством України.

За даними СБУ, московський філіал компанії на чолі з громадянином України Джинікашвілі на початку 2014 року активно використовували співробітники спецслужб РФ для вербування російських найманців для участі в бойових діях в Україні.

Генсек НАТО: перемога над ІДІЛ в Сирії - видатне досягнення коаліції



Джинікашвілі і Смолін, чиї імена фігурують у розслідуванні СІТ, виїхали з України у 2014 році і, за даними СБУ, співпрацюють із російською військовою розвідкою. Зокрема, Джинікашвілі із 2017 року обіймає посаду інструктора у позаштатній структурі військової розвідки РФ – у "міжнародному центрі бойової та спеціальної підготовки "Вовк", йдеться у повідомленні.

Смоліна після закінчення в 1988 році Санкт-Петербурзького вищого військово-морського училища імені Фрунзе було зараховано до лав КДБ СРСР. У 1993–1997 роках служив в органах Міністерства внутрішніх справ України, його було звільнено за втрату вогнепальної зброї. У 2012 році він продав усю нерухомість в Україні і виїхав з країни, повідомили у СБУ.

Уряд Британії визнав участь спецпідрозділів у боях проти ІДІЛ в Сирії



За версією СБУ, із 2016 року Смолін через підконтрольні йому російські охоронні структури займається вербуванням найманців у спецпідрозділи Головного розвідувального управління Генштабу РФ під назвою ПВК "Вагнер".

"Таким чином, оприлюднена у ЗМІ з подачі спецслужб РФ фейкова інформація щодо функціонування у Сирії української приватної компанії "Вега" не відповідає дійсності. Зазначені у журналістському матеріалі громадяни Смолін А.А. і Джинікашвілі Д.В. залишили Україну до 2014 року і тривалий час активно співпрацюють із російською військовою розвідкою", - йдеться в заяві голови СБУ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: