Президент Латвії пропонує надавати громадянство дітям негромадян

Середа, 6 березня 2019, 13:06

Президент Латвії Раймондс Вейоніс планує подати в парламент пропозицію про автоматичне надання громадянства дітям негромадян, які народилися у країні.

Про це латвійський президент повідомив після зустрічі з прем'єр-міністром, інформує агентство LETA.

За його словами, він планує подати ініціативу у березні. У вересні минулого року Вейоніс вже подавав відповідний законопроект, але парламент попереднього скликання його відхилив.

Вейоніс сподівається, що Сейм у новому складі схвалить пропозицію, яка міститиме уточнення обґрунтування. Він підкреслив, що в цьому питанні необхідно поставити крапку.

"Діти, що народилися в Латвії, повинні стати громадянами Латвії. Якщо ж батьки хочуть відмовитися від латвійського громадянства, нехай пишуть заяву і вибирають для дітей громадянство тієї країни, яку хочуть", - сказав він.

Прийняти такий порядок Латвію закликає також комісія Ради Європи проти расизму і нетерпимості. Не пізніше ніж через два роки після публікації своєї доповіді комісія перевірить виконання цієї рекомендації.

Як відомо, негромадянами у країнах Балтії є колишні громадяни СРСР, які так і не отримали громадянства Латвії чи Естонії. Негромадяни в переважній більшості є російськомовними.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.