Рада ЄС схвалила нові правила перевірки прямих іноземних інвестицій

Четвер, 7 березня 2019, 13:06

Рада ЄС затвердила нові правила перевірки прямих інвестицій, що надходять з країн з-поза меж Євросоюзу, з огляду на їхній вплив на безпеку та громадський порядок у ЄС.

Про це повідомляє прес-служба Ради ЄС.

Євросоюз вперше запроваджує такі всеохоплюючі норми, тоді як його ключові торговельні партнери вже застосовують подібні правила.

"ЄС є та залишиться одним з найвідкритіших у світі місць для інвестицій. Нові правила щодо перевірки інвестицій гарантуватимуть, що відкритість крокує пліч-о-пліч із чутливим захистом наших стратегічних активів", – сказав міністр з питань бізнесового середовища, торгівлі та підприємництва головуючої в ЄС Румунії Штефан-Раду Опря.

Нові правила створять механізм співпраці, де держави-члени та Єврокомісія зможуть обмінюватися інформацією та висловлювати певні занепокоєння.

Держави-члени, тим не менш, зберігатимуть повноваження переглядати та потенційно блокувати прямі іноземні інвестиції на засадах безпеки та громадського порядку.

Рішення щодо створення та підтримки державного механізму перевірки також залишиться за окремими країнами-членами ЄС.

Єврокомісія отримає можливість виcтупати із висновками. Це може відбуватися у випадках, що стосуються низки країн-членів або, якщо інвестиція здатна вплинути на проект чи програму, яка становить інтерес для усього ЄС, зокрема, Горизонт 2020 або Галілео.

Нові правили оприлюднять 21 березня. Вони набудуть чинності через 20 днів після публікації, а їх повне застосування почнеться через 18 місяців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.