МЗС Словаччини викликало російського посла

Четвер, 7 березня 2019, 21:01

Міністерство закордонних справ Словаччини викликало посла РФ у Братиславі Алексєя Федотова через критичні коментарі російського посольства на адресу словацького чиновника, який нагадав про анексію Криму.

Про це йдеться у повідомленні на сайті МЗС Словаччини.

Політичний директор МЗС Словаччини Маріан Якубоци заявив під час зустрічі з російським послом, що неприпустимо, щоб посольство публічно коментувало і оцінювало представника приймаючої країни, в даному випадку - державного секретаря міністерства оборони Словацької Республіки Роберта Ондрейчака.

Ондрейчак раніше заявив, що через п'ять років після анексії Криму, "війна в Європі не є табу" і "хочемо ми чи ні, але для росіян ми вороги". Російське посольство обурило це висловлювання, і воно розмістило у своїй соцмережі відкритий лист з вимогою пояснень.

На зустрічі з російським послом словацький дипломат зазначив, що твердження про "ворогів Росії" не є офіційною позицією Словаччини.

Також Якубоци нагадав, що "з точки зору захисту інтересів і безпеки Словацької Республіки дуже турбує порушення основних принципів міжнародного права шляхом анексії Росією частини території України на підставі нелегітимних та незаконних референдумів у Криму та Севастополі".

"Він підтвердив, що Словаччина послідовно поважає принцип непорушності державного кордону і поваги до міжнародного права, і в цьому контексті сприяє суверенітету України та її територіальній цілісності у міжнародно визнаних кордонах" - йдеться у повідомленні.

Наприкінці зустрічі російському послу також вручили ноту МЗС Словаччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.