Кіпр на тлі газових успіхів хоче посилити оборонну співпрацю з Францією

Понеділок, 1 квітня 2019, 10:26

Представник уряду Кіпру каже, що країна працює над посиленням оборонної співпраці з Францією.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Продромос Продрому заявив у неділю, що Кіпр в рамках планування безпеки у східносередземноморському регіоні пропонує ЄС та іншим країнам-союзникам вигоди для їхніх військових сил, зокрема портові сервіси для військових кораблів, таких як французький авіаносець Шарль де Голль.

Продрому сказав, що оборонна співпраця з Францією "вже багато років була особливо близькою" і що кіпрські органи влади працюють над покращенням цих зв'язків.

Він сказав, що співпраця є спільною оборонною політикою ЄС.

Відтік російського капіталу з банків Кіпру продовжує зростати

Раніше кіпрський міністр закордонних справ сказав, що США незабаром почнуть скасовувати давнє збройне ембарго щодо Кіпру.

Остання заява пролунала на тлі виявлення на Кіпрі третього найбільшого у світі родовища газу за останні 2 роки.

Кіпр хоче стати альтернативним джерелом енергії для Європи, проте Туреччина виступає проти його робіт із розвідки газових родовищ, які, на думку Анкари, порушують її права на запаси нафти і газу та ігнорують права на природні ресурси Північного Кіпру.

Туреччина заявляє, що почала свої роботи в акваторії Кіпру. В лютому минулого року турецькі військові кораблі декілька тижнів блокували у Середземному морі бурову установку італійської енергетичної фірми ENI, яка мала розпочати роботи із пошуку газу біля берегів Кіпру. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.