Британія і Нідерланди обмежили обмін розвідданими з Австрією через Росію

Середа, 10 квітня 2019, 09:36

Австрійський депутат Петер Пільц заявив, що британські та нідерландські розвідувальні служби значно обмежили обсяг інформації, якою вони діляться з Австрією, насамперед через зв'язки між правлячою ультраправою Партією свободи і Росією.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Партія свободи (FPÖ) є молодшим коаліційним партнером консерваторів канцлера Себастьяна Курца, але вона контролює більшу частину безпекових відомств країни. Її члени очолюють Міністерство оборони і Міністерство внутрішніх справ, які, у свою чергу, контролює головна спецслужба Австрії - BVT.

Зв'язки між FPÖ і партією "Єдина Росія" президента Владіміра Путіна, зокрема офіційна угода про співпрацю, вже давно викликають занепокоєння західних служб безпеки, багато з яких вважають Росію небезпечним противником.

"Окремі західні спецслужби відмовляються від співпраці з BVT", - сказав Пілц, який розкритикував міністра внутрішніх справ FPÖ Герберта Кікля.

Нідерланди і Австралія почали переговори з РФ щодо збиття MH17

"Це, наскільки я знаю, британські установи, зокрема MI5, і голландська розвідувальна служба", - сказав Пілц.

Він додав, що головною причиною є близькість FPÖ до Москви та Путіна.

Посилаючись на традиції нейтралітету, Австрія минулого року відмовилася приєднатися до більшості країн Європейського союзу, які вигнали російських дипломатів через отруєння в Британії колишнього російського шпигуна Сергєя Скрипаля та його дочки, в чому Лондон звинуватив Москву.

Пізніше австрійський полковник був арештований за підозрою в шпигунстві на Москву десятиліттями, але Австрія заявила, що вона все ще не висилає жодного з понад 100 російських дипломатів, які базуються у Відні, що також забезпечує прикриття для шпигунів дипломатичним імунітетом, йдеться у матеріалі.

Рейди поліції в минулому році в офісах BVT і в будинку начальника відділу екстремізму BVT також спонукали партнерів поставити питання про те, чи можна безпечно передавати розвідку Австрії.

Канцлер Себастьян Курц хоче, щоб спецслужби Австрії звітували безпосередньо йому у зв'язку із занепокоєнням щодо впливу FPÖ в країні.

Петер Грідлінг, голова австрійської спецслужби BVT, повідомив, що Відень до певної міри ізолювали у Бернському клубі - форумі, де керівники європейської розвідки діляться інформацією.

США також обмежили обмін даними з Австрією через проросійську позицію урядової партії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.