Польща дорікає Литві, що та виконує не всі пункти угоди про співпрацю

Четвер, 25 квітня 2019, 16:59

В четвер у Сеймі Литви на урочистостях з нагоди 25-річчя договору про співпрацю між Литвою і Польщею голова Сенату Польщі Станіслав Карчевський нагадав, що не всі пункти угоди реалізовані, а взаємними розбіжностями користуються вороги.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

"Литовські поляки досі не можуть писати свої прізвища буквами мови оригіналу, не можуть використовувати оригінальні топоніми польською мовою, хоча цими правами з радістю користуються литовці в Польщі", - зазначив він. За словами Карчевського, це питання має бути вирішене, більше того, Польща цей пункт договору виконує.

Литва і Польща вирішили посилити захист Сувалкського коридору

"Дорогі сусіди, ми розуміємо делікатність моменту, але, ймовірно, ви не можете дорікати нам в нестачі терпіння. Ми не хочемо нав'язувати вам рішення, яких ми самі не дотримуємося. Литовці - громадяни Польщі можуть писати свої прізвища в польських документах за правилами литовського правопису. На територіях, де вони мешкають, назви вулиць написані на двох мовах", - сказав глава Сенату.

Карчевський згадав про проблеми з освітою польською мовою в Литві. Він підкреслив, що ці розбіжності отруюють двосторонні відносини, ними користуються вороги Литви і Польщі.

Польща розгляне можливість захищати Литву за допомогою Patriot - генерал

"Вороги Польщі та Литви століттями намагаються нас розділити. І сьогодні роблять те ж, методи не оригінальні та не надто винахідливі. Так, як поляків після 1945 року Москва лякала територіальними претензіями з боку німців, такою ж єдиною зброєю стало уявне бажання Польщі повернути Вільнюс. А литовських поляків лякають такою ознакою, як примусова літуанізація. Двадцять п'ять років тому ми разом завдали удару по цьому пропагандистському баченню Москви. Вільнюс - столиця незалежної Литви, і ніхто в Польщі цього не заперечує", - акцентував глава Сенату.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: