У ЄС повністю припинили випуск банкнот номіналом €500

П'ятниця, 26 квітня 2019, 19:46

Німеччина та Австрія 26 квітня припинили випуск банкноти номіналом 500 євро. Інші 17 країн єврозони зробили це ще в січні цього року. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW.

Європейський центробанк оголосив про намір припинити випуск 500-єврових банкнот у травні 2016 року, аргументуючи це тим, що саме ці банкноти найчастіше використовуються у злочинній діяльності. З огляду на їхню високу вартість саме такі банкноти часто використовуються у відмиванні грошей і у фінансуванні тероризму.

Deutsche Bank загрожують штрафи за відмивання російських грошей - ЗМІ

Австрія та Німеччина отримали право на відтермінування зупинки випуску банкнот для забезпечення плавного переходу і з логістичних причин. Саме у цих країнах обіг 500-єврових купюр найбільший.

Банкноти номіналом в 500 євро, які зараз перебувають на руках у громадян, не вилучаються з обігу. Ними можна користуватися та обмінювати без будь-яких обмежень.

Банкноти в 500 євро іноді називають "Бен Ладеном", оскільки їх можна легко та непомітно перевозити. Наприклад, мільйон євро в таких купюрах важить лише 2,2 кілограма та легко вміщається в сумку від ноутбука. Тим часом така ж сума в купюрах по 100 доларів, які є найвищим номіналом американської валюти, важить в шість разів більше.

Як відомо, з 28 травня Європейський центральний банк запустить в обіг нові банкноти номіналом 100 та 200 євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.