Косово і Сербія домовилися відновити переговори

Вівторок, 30 квітня 2019, 12:26

Косово і Сербія домовилися відновити переговори після того, як лідери Франції та Німеччини попередили, що вирішення їхніх суперечок має вирішальне значення для майбутніх відносин з ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Euractiv.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон провели робочий обід для лідерів двох балканських країн, чиї відносини погіршилися в останні місяці.

Після саміту у Берліні президент Косово Хашим Тачі і президент Сербії Александар Вучич сказали, що вони погодилися знову зустрітися в Парижі на початку липня.

"Ми погодилися з цією спільною ініціативою, тому що ми віддані європейській перспективі країн Західних Балкан", - сказала Меркель.

Президент Косова вірить у досягнення угоди з Сербією цього року

На саміті також були присутні лідери країн-членів ЄС Хорватії та Словенії, а також інші лідери країн Західних Балкан.

Макрон і Меркель підкреслили, що перспективи членства в ЄС не стоїть на порядку денному в Берліні, а залишається в руках Європейської комісії.

"Скоріше, це стосується політики стабільності, яку ми хочемо для регіону", - сказав французький лідер.

Діалог між Косово та Сербією за посередництва Брюсселя припинився через кілька місяців після негативної реакції на розмови про можливі зміни кордонів.

Переговори між двома країнами припинені з листопада, коли Косово ввело 100% тарифи на товари з Сербії.

Сербія відмовилася визнати Косово незалежною державою після того, як у 2008 році колишня провінція відкололася і проголосила незалежність через десятиліття після кровопролитної війни 1998-1999 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: