Німецький ультраправий депутат може бути підконтрольним Росії - розслідування

П'ятниця, 5 квітня 2019, 13:41

Депутат ультраправої німецької партії "Альтернатива для Німеччини" Маркус Фронмаєр може бути "абсолютно контрольованим" Росією і діяти в інтересах Москви.

Як повідомляє "Європейська правда", про це свідчать дані спільного розслідування кількох провідних європейських медіа – британської ВВС, німецьких Der Spiegel та ZDF і італійської La Repubblica.

Розслідування базується на документах від 2017 року, які свідчать, що близькі соратники президента Росії Владіміра Путіна вважали, що Фронмаєр, обраний до нижньої палати бундестагу у вересні того року, дуже прихильний до їхніх стратегічних інтересів.

Маркус Фронхмаєр в ефірі кремлівського телеканалу Russia Today
Маркус Фронмаєр в ефірі кремлівського телеканалу Russia Today

Документи були надіслані електронною поштою 3 квітня 2017 року високопоставленому помічнику в адміністрації Путіна, закликаючи до конкретної "підтримки" для Фронмаєра.

Аналітики описують шанси Фронмаєра бути обраним до парламенту як "високі" і вказують на його потенційну цінність для Москви: "У нас буде свій власний абсолютно контрольований депутат у Бундестазі".

Німецьким ультраправим дорікнули за коментарі про "природний добір" у Бундестазі

У квітні 2017 року від передвиборчої кампанії Фронмаєра був надісланий запит про допомогу. "Для виборчої кампанії нам терміново потрібна певна підтримка. Крім матеріальної підтримки, нам також потрібна була б підтримка ЗМІ ... будь-які інтерв'ю, звіти та можливості з'являтися в російських ЗМІ", - сказано в листі.

У листі міститься обіцянка, що Фронмаєр зосередиться у кампанії на певних темах, зокрема, "добрі відносини з Російською Федерацією: санкції, втручання ЄС у внутрішню політику Росії".

ВВС повідомила, що цей документ є частиною стратегічного документу, в якому викладені зусилля щодо впливу на громадську думку та посадових осіб у ЄС з питань, включаючи Крим, Україну та санкції ЄС проти Росії.

Документи були отримані Центром "Досьє", який досліджує російські спроби впливу за кордоном. Він фінансується колишнім російським олігархом Михайлом Ходорковським, який провів майже десять років у в'язниці в Росії.

Фронмаєр розповів BBC, що не знає ні про які документи. Німецький депутат надіслав заяву через своїх адвокатів: "Наш клієнт підкреслює, що він ніколи не був під контролем будь-якої третьої сторони. Наш клієнт не просив і не отримував фінансової підтримки ... прямо або через третіх сторін".

Фронмаєр неодноразово закликав припинити санкції ЄС проти Росії і відвідав анексований Крим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: