Президент Чорногорії - ЄС: не віддавайте нас Росії

П'ятниця, 5 квітня 2019, 15:16

Президент Чорногорії Міло Джуканович попередив, що інтеграція Західних Балкан до ЄС має вирішальне значення для блоку, щоб захистити себе від зростаючого політичного і економічного впливу Росії і Китаю в регіоні.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Джуканович сказав в інтерв'ю Associated Press.

За словами Джукановича, хаотичний вихід Британії з ЄС та інші кризи в блоці, схоже, послабили ентузіазм союзу з приводу прийняття нових членів, але Європа не повинна передавати стратегічний регіон іншим глобальним гравцям.

Джуканович сказав, що Росія і Китай мають інтереси на Балканах, де росте політичний вплив Росії, особливо в сусідній Сербії.

Тим часом Китай витратив значні кошти на інфраструктуру, щоб збільшити свій вплив у Центральній та Східній Європі.

В столиці Чорногорії проросійські сили спалили прапор НАТО

"Але питання не в тому, чи мають Росія, Китай або третя країна свої інтереси на Балканах. Питання в тому, чому Європа передає цей регіон кому-небудь ще. Я вважаю, що це в першу чергу інтерес Європи", - сказав Джуканович.

Після вступу в НАТО в 2017 році Чорногорія може стати наступною країною, що вступила в ЄС, однак не раніше 2025 року. Сербія теж може приєднатися до блоку в 2025 році, в той час як Албанія, Македонія, Косово та Боснія ще не досягли такого рівня попередніх переговорів.

Проте, Франція і деякі інші держави ЄС висловлюють скептицизм навіть у відношенні цих дат, попереджаючи, що Європа повинна спочатку вирішити власні проблеми, перш ніж розширюватися.

Джуканович наполягає на тому, що ЄС повинен проводити політику розширення незалежно від кризи навколо Brexit.

"Ми не повинні розглядати цю проблему як чорногорську проблему або проблему Балкан, ми повинні розглядати її як європейську проблему. Немає кращої консолідації Європейського Союзу, ніж його подальше об'єднання", - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.