Автор гучного політичного скандалу у Польщі намагається уникнути екстрадиції з Іспанії

Понеділок, 8 квітня 2019, 15:47

Польський бізнесмен Марек Фалента, засуджений в Польщі у справі про прослуховування, яке призвело до розпаду польського уряду, був затриманий в Іспанії і тепер намагається уникнути екстрадиції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Associated Press.

Фалента був засуджений за організацію секретної "прослушки" провідних польських політиків в 2013 і 2014 роках, після якої виник гучний політичний скандал, що призвів до поразки правлячої партії на виборах 2015 року і приходу до влади популістської правої партії.

Фалента був засуджений до 2,5 років в'язниці, але втік з Польщі. Він був затриманий в Іспанії минулої п'ятниці.

Представник Національного суду Іспанії, який зазвичай розглядає справи про екстрадицію, заявив в понеділок, що суддя на вихідних розпорядився відправити Фаленту до в'язниці, де він повинен залишатися під вартою до ухвалення рішення про його екстрадицію.

Урок популізму: до яких проблем призвела передвиборча соціалка у Польщі

На попередньому слуханні в суботу Фалента відмовився дати згоду на екстрадицію до Польщі.

Хоча екстрадиція все ж може відбутися, відмова Фаленти продовжує процедуру, на тижні або, можливо, навіть місяці, і дає йому можливість на перегляд справи.

У Фаленти численні ділові інтереси, включаючи імпорт вугілля з Росії. Польські ЗМІ повідомляють, що він винен мільйони доларів компанії, пов'язаної з президентом Росії Владіміром Путіним, що змушує деяких підозрювати роль Росії в цій справі.

Колишній прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск згадував в минулому про можливу роль Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.