Угорські ЗМІ про недопуск в Україну лідера угорців Румунії: Бухарест умив руки

Вівторок, 9 квітня 2019, 12:46

Угорські ЗМІ обурилися через стриману реакцію міністерства закордонних справ Румунії на заборону в’їзду до України лідеру союзу румунських угорців Хунору Келемену.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Так, видання Mandiner називає реакцію румунського зовнішньополітичного відомства стриманою і вимушеною, а саму заяву МЗС – надто короткою.

"Румунська влада не надто напружується у справі забороні в’їзду в Україну для угорського політика" - зазначає видання.

"Українська заборона для Хунора Келемена: МЗС Румунії умило руки" - саме так назвало свою статтю про реакцію румунської сторони видання Maszol, яке також нарікає на недостатньо "сильний тон" заяви Бухареста.

Деякі угорські ЗМІ звертають увагу на те, що офіційна заява МЗС Румунії з’явилася лише у вівторок 9 квітня, лише на третій день після не допуску Келемена в Україну.

Лідер угорців Румунії, якого не пустили до Закарпаття, звинуватив посла України у брехні

Напередодні міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто назвав заборону в’їзду Келемену провокацією проти угорців і румунів.

"Цей крок є провокацією проти угорців і румунів, і це не випадково, бо саме угорський і румунський уряд найбільш голосно виступали на захист своїх меншин на території України" - цитує Сійярто видання Mandiner.

Нагадаємо, міністерство закордонних справ Румунії попросило в української сторони пояснень з приводу заборони на в’їзд для лідера Демократичного союзу угорців Румунії Хунора Келемена, зазначивши, що рішення про допуск чи не допуск в країну перебувають виключно в компетенції української влади.

Нагадаємо, 6 квітня Хунор Келемен намагався перетнути кордон України з румунським дипломатичним паспортом, однак отримав заборону в'їзду.

За його словами, він прямував до Ужгорода на святкування 30-річчя місцевої угорської організації "Товариство угорської культури Закарпаття" (КМКС/KMKSZ). У коментарі румунському виданню Mediafax Келемен заявив, що отримав заборону на в'їзд до України до 13 жовтня 2020 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.