МЗС РФ відповіло на заяву Помпео про те, що Москва переконала Мадуро не тікати

Середа, 1 травня 2019, 14:53

Російське міністерство закордонних справ  відкинуло твердження Вашингтона про те, що Москва переконала венесуельського президента Ніколаса Мадуро не втікати з країни перед лицем вуличних протестів, назвавши цю заяву частиною інформаційної війни.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Reuters.

Державний секретар США Майк Помпео заявив напередодні, що на тлі масових протестів у Венесуелі Мадуро був готовий тікати на Кубу, але Росія переконала його залишитися.

Марія Захарова, прес-секретар російського МЗС, сказала, що коментарі Помпео є частиною "інформаційної війни". Москва раніше звинувачувала Сполучені Штати в спробі здійснити переворот в Венесуелі, яка є близьким російським союзником, а також намаганнях деморалізувати армію, нібито поширюючи фейкові новини.

США закликали брати приклад з Мальти і заважати РФ в допомозі Мадуро

Наприкінці січня 2019 року голова Національної асамблеї Хуан Гуайдо  оголосив себе тимчасовим виконувачем обов'язків президента країни. Це сталося після того, як Ніколас Мадуро заступив на посаду глави держави на другий термін внаслідок президентських виборів, які бойкотувала опозиція та не визнали багато держав.

США, Канада, Австралія, більшість країн ЄС, Латинської Америки й Організації американських держав визнали Гуайдо легітимним президентом Венесуели.

На підтримку Мадуро виступають такі держави, як Росія, Китай та Туреччина.

20 квітня Гуайдо анонсував фінальний етап операції з усунення Мадуро від влади на 1 травня.

30 квітня ситуація в Венесуелі загострилася: Гуайдо оголосив кінець режиму Мадуро, його підтримали США, поліція застосувала сльозогінний газ і військову техніку проти маніфестантів.

Військові Національної гвардії Венесуели, лояльні до Мадуро, в'їхали в натовп маніфестантів в Каракасі на броньованих автомобілях.

В демонстраціях постраждало майже 70 осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.