Німецькі ліберали розробили план врегулювання на Донбасі

П'ятниця, 10 травня 2019, 17:47

На експертних слуханнях у Бундестазі обговорили можливі заходи для активізації Мінського процесу. Одна з пропозицій - тимчасова заміна нинішнього керівництва ОРДЛО міжнародною адміністрацією.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW.

Член зовнішньополітичного комітету Бундестагу від фракції Вільної демократичної партії (ВДП) Рената Альт пропонує додаткові заходи, які, на її думку, могли би зрушити процес врегулювання конфлікту на сході України з мертвої точки.

Перед тим, як виносити свої пропозиції у вигляді проекту резолюції на обговорення зовнішньополітичного комітету Бундестагу, фракція лібералів організувала у середу, 8 травня, експертні слухання на цю тему.

"Мінські угоди фактично мертві. Для мене було важливо дати новий імпульс для того, аби процес знову почав рухатись", - каже Альт.

Проблема, на її погляд, полягає насамперед у структурних вадах самих Мінських домовленостей.

Як приклади Альт наводить відсутність у тексті домовленостей термінів реалізації тих чи інших заходів, а також конкретизації наслідків у разі їх невиконання. Не вказано також, які з домовленостей є пріоритетними. "В нинішній ситуації все однаково важливо - і відведення зброї, і вибори, і обмін військовополоненими", - пояснює вона.

Перевірка на суб'єктність: чим небезпечна нова німецька ініціатива щодо Донбасу

Саме це і завело, на думку Альт, ситуацію в глухий кут, коли ані Москва, ані Київ не готові зробити перший крок.

Для початку фракція ВДП пропонує доповнити Мінський протокол термінами, визначенням пріоритетів і наслідків за бездіяльність. Так само важливим вважається встановлення контролю ООН над російсько-українським кордоном, виведення з Донбасу всіх цивільних і парамілітарних збройних груп. "Місія "блакитних шоломів" повинна забезпечити дотримання режиму припинення вогню", - вважає політик.

Наступний крок - заміна "урядів", підконтрольних бойовикам "ДНР" і "ЛНР", перехідною цивільною міжнародною адміністрацією. В її завдання входили би підготовка й проведення вільних виборів на цих територіях.

Виконання поліцейських функцій і охорону кордону могла би частково взяти на себе місія Євросоюзу.

"Потрібен оперативний підрозділ, який разом з українською поліцією забезпечував би громадський порядок. Це дозволило би підвищити довіру жителів сходу України до державних правоохоронних органів", - зазначила Альт.

На європейську місію вона покладає навіть більше надій, ніж на "блакитні шоломи".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: