Німецький хімічний концерн повинен сплатити американській парі понад $2 млрд компенсації

Вівторок, 14 травня 2019, 11:24

Суд у США визнав німецький хімічний і фармацевтичний концерн Bayer відповідальним за те, що вироблений його дочірнім підприємством Monsanto гербіцид викликав онкологічні захворювання у подружньої пари.

Про це повідомляє "Європейська правда", посилаючись на DW.

Суд присяжних в Каліфорнії в понеділок, 13 травня, засудив Bayer до виплати компенсації в розмірі понад два мільярди доларів (1,78 мільярда євро) американській подружній парі, яка звинувачує компанію Monsanto, що належить концерну, у виробництві отруйного гербіциду.

За твердженням позивачів, гліфосат, що міститься у виробленому компанією засобі для знищення бур'янів, сприяв розвитку у них онкологічного захворювання.

Звинувачення також намагалося переконати присяжних, що Monsanto маніпулювала даними досліджень, бажаючи приховати потенційну небезпеку.

Британія проведе нове дослідження зв'язку між забрудненням повітря і смертю дівчинки

Це вже третій процес через гліфосат, який програє Bayer. Як і в двох попередніх випадках, адвокати концерну мають намір подати апеляцію, наполягаючи на тому, що продукція Monsanto не могла завдавати шкоди людському здоров'ю, а сам гліфосат абсолютно безпечний. Нині в США в суди подано 13 400 позовів проти Monsanto.

У 2015 році Міжнародне агентство з вивчення раку визнало гліфосат, який застосовують проти бур'янів, "ймовірно канцерогенним для людини", проте деякі інші спеціалізовані установи вважають гліфосат безпечним для людей.

Пестицид гліфосат (діюча речовина гербіциду "Раундап") використовується і в Україні. У грудні 2017 року Єврокомісія продовжила реєстрацію гліфосату до 2022 року.

Франція вирішила встановити 2022 рік як крайній термін для того, щоб поступово відмовитися від використання гліфосату, суперечливого активного інгредієнта в гербіцидах.

Читайте також: "Гербіцид, що викликає рак: Європа сперечається, Україна мовчить".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: