Додон розповів, коли підпише указ про розпуск парламенту Молдови

Четвер, 16 травня 2019, 09:55

Парламент Молдови може бути розпущений в середині червня, якщо до того часу не будуть призначені його керівні органи.

Про це заявив глава держави на зустрічі з послами, акредитованими в Кишиневі, повідомляє "Європейська правда".

Додон розповів, що ці зустрічі стали традиційними і "надають хорошу можливість для обговорення в розширеному форматі різних актуальних проблем".

У Молдові депутати вимагають від прем’єра пояснень через лист Порошенку про санкції

"Щодо політичної ситуації в країні висловив жаль через тупикову ситуацію, що виникла в найвищому законодавчому органі. Зазначив, що якщо до середини червня не будуть створені керівні органи парламенту, я буду змушений підписати указ про його розпуск і про призначення дати проведення дострокових парламентських виборів. Підкреслив, що це поганий для Республіки Молдова сценарій, враховуючи ризики заморожування інвестиційних проектів в області інфраструктури, появи нових ризиків у бюджетній системі, перенесення створення уряду і проведення загальних місцевих виборів", - написав Додон на своїй сторінці в Facebook.

Установче засідання парламенту відбулося 21 березня. Депутати сформували парламентські фракції, але не змогли призначити керівні органи. Конституційний суд пояснив, що глава держави не може пропонувати кандидатури на посаду глави уряду, поки немає керівних органів парламенту. 

В разі дострокових виборів, загальні місцеві вибори відбудуться не раніше наступного року, адже парламент не зможе їх призначити, а у президента немає таких повноважень, стверджує Додон. В інтерв'ю одному з телеканалів він сказав, що ймовірність дострокових виборів становить 90%.

КС Молдови ухвалив рішення про те, що дострокові парламентські вибори в Молдові можуть проходити тільки за діючою змішаною виборчою системою. Опозицію таке рішення обурило. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.