Глава МЗС Греції: ЄС повинен залишити можливість приєднання Туреччини

Четвер, 16 травня 2019, 18:41

Міністр закордонних справ Греції Георгіос Катругалос закликав Брюссель залишили можливість приєднання до блоку для Туреччини.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказала в інтерв'ю Politico.

Катругалос сказав, що все ще вірить в майбутнє Туреччини в складі ЄС, незважаючи на те, що країна спускається в авторитаризм і робить неоднозначні кроки з пошуку газу в кіпрських водах.

"Ми є однією з небагатьох європейських країн, які до сих пір вірять в це", - сказав Катругалос, маючи на увазі давню заявку Туреччини на вступ.

Однак він підкреслив, що Туреччина "спочатку повинна виконувати свої зобов'язання", додавши, що приєднання залежить від дотримання Анкарою "не тільки міжнародного права, але і верховенства закону і прав людини".

Туреччина відповіла Макрону на слова про небажаність її вступу до ЄС

Питання про приєднання Туреччини було спірним для країн-членів ЄС з самого початку, але стало ще більш спірним в останні роки, коли президент Реджеп Тайіп Ердоган зробив кроки із консолідації своєї влади.

Деякі країни, такі як Австрія, кажуть, що ЄС повинен припинити переговори про вступ "негайно". Цю позицію підтримує і провідний кандидат на пост президента Єврокомісії німець Манфред Вебер.

Переговори про приєднання зайшли в глухий кут незабаром після того, як вони офіційно почалися в 2005 році. З 35 глав про приєднання тільки одна була завершена, багато навіть не були відкриті.

Заклики припинити або заморозити переговори посилилися з 2016 року, коли Ердоган відреагував на невдалий державний переворот переслідуванням своїх опонентів.

Європарламент вже кілька разів ухвалював резолюцію з вимогою призупинити переговори. Припинення процесу вступу Туреччини потребує одностайного схвалення всіх країн-членів ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.