Польського політика, звинуваченого у шпигунстві на РФ, відпустили після трирічного арешту

Четвер, 16 травня 2019, 18:52

У Польщі лідера проросійської партії Zmiana Матеуша Піскорського, якого звинувачували у шпигунстві на користь РФ, відпустили під заставу після трирічного арешту.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Onet.pl.

У грудні 2018 року Апеляційний Суд у Варшаві ухвалив рішення про звільнення Піскорського з-під варти за умови внесення 300 тисяч злотих застави. Йому також було заборонено залишати країну, вести громадську діяльність і виходити з-під нагляду поліції з обов'язком 4 рази на тиждень відвідувати поліцейський відділок.

Це рішення оскаржили як захист, так і прокуратура. Апеляційний суд задовольнив скарги і збільшив суму застави до 500 тис. злотих, а також скасував наказ утримуватися громадської діяльності.

Суд дав двотижневий час на збір суми застави, однак партія Піскорського не змогла зібрати кошти.

У Швеції відпустили з-під арешту підозрюваного у шпигунстві на користь РФ

Минулого тижня апеляційний суд вирішив змінити суму застави на 200 тисяч злотих. Гроші на рахунок суду соратники піскорського внесли вчора.

18 травня 2016 року авто Піскорського було зупинено антитерористичним відділом поліції на одній з варшавських вулиць. Лідера партії Zmiana витягли з автомобіля і доставили в поліцію. Перші два роки він провів за гратами без обвинувального висновку. У травні 2018 року  йому висунули звинувачення в шпигунстві на користь Росії і Китаю. Піскорський перебував в ув'язненні майже три роки.

За даними польських спецслужб, з 2013 року до травня 2016 року Піскорський брав участь в "діяльності російської цивільної розвідки, спрямованої проти Польщі, приймаючи оперативні завдання з просування російських інтересів і маніпулювання настроями польського суспільства, отримуючи відповідне фінансування і нагороду ".

В рамках цієї діяльності він мав створити політичну партію і товариства, фінансовані Російською федерацією. Ці організації покликані були до виконання "оперативних завдань, які викликали б антиукраїнські настрої в Польщі і поляризували українсько-польські відносини".

Піскорського також звинувачують в участі в якості спостерігача на так званому "референдумі" у Криму у березні 2014 року.

Піскорський у лютому 2015 року організовував виїзди "Зміни" до України і керував провокаціями її членів, що полягали у паплюженні пам’ятника Бандері і антиукраїнських написах польською мовою, які мали на меті показати, що так вважають поляки, які мешкають в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.