Справа Arctic Sunrise: РФ виплатить Greenpeace 2,7 млн євро за затримання судна

Субота, 18 травня 2019, 12:23

Нідерланди і Росія досягли врегулювання у справі Arctic Sunrise, коли російські чиновники піднялися на борт судна з активістами Greenpeace в міжнародних водах і заарештували екіпаж.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Dutch News.

В рамках угоди Greenpeace отримає від Росії  2,7 млн євро компенсації шкоди кораблю, супутніх витрат і компенсації 30-ти членів екіпажу.

Greenpeace Nederland у відповідь на врегулювання суперечки заявив, що вітає наполегливість нідерландського уряду. "Право на мирний протест - це частина демократії Хоча Greenpeace не є частиною угоди, ми раді, що російська влада зараз розуміє суть рішення трибуналу" -сказала Файза Улахсен, що знаходилася на кораблі, коли його захопили.

Корабель Arctic Sunrise, який ходив під прапором Нідерландів, був захоплений росіянами у вересні 2013 року, а його екіпаж заарештований за звинуваченням у піратстві після протесту проти російської бурової установки в арктичних водах.

Промова України у морському трибуналі ООН щодо полонених моряків

Екіпаж був звільнений в грудні того ж року після того, як Росія погодилася на амністію. Корабель знаходився в Росії 11 місяців.

Влітку 2017 року Міжнародний арбітражний суд прийняв рішення, що Росія повинна заплатити Нідерландам 5,4 мільйонів євро за шкоду, заподіяну під час затримання екологів Greenpeace з судна Arctic Sunrise та арешт 30 людей. Однак Москва не визнала юрисдикцію цього суду і відмовилась виплачувати компенсацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: