США: санкції проти "Північного потоку-2" будуть незабаром

Вівторок, 21 травня 2019, 13:36

Міністр енергетики США Рік Перрі у вівторок анонсував ухвалення законопроекту про санкції проти компаній-учасниць проекту "Північний потік-2" у "не дуже віддаленому майбутньому".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Проти проекту газопроводу "Північний потік-2" виступають США, кілька країн Східної Європи, Скандинавії та Балтики. Вони побоюються, що газогін збільшить залежність Європейського Союзу від російського газу.

Меркель: Єврокомісія не зможе зупинити "Північний потік-2"

"Спротив "Північному потоку-2" все ще дуже жвавий і здоровий у Сполучених Штатах", - сказав Перрі на брифінгу, присвяченому інавгурації Володимира Зеленського в Києві.

"Сенат Сполучених Штатів має намір ухвалити законопроект, Палата представників схвалить його, і він піде до президента, який збирається підписати закон, що накладе санкції на "Північний потік-2", - зазначив Рік Перрі.

Сенатор-республіканець від Техасу Тед Круз та сенатор-демократ від Нью-Гемпшира Джинн Шейхін підготували законопроект про санкції проти російського газопроводу "Північний потік-2".

Посол США у Німеччині погрожує компаніям санкціями через "Північний потік-2"

Планується, що обмежувальні заходи будуть спрямовані на судна, які прокладають газопровід, та компанії, які володіють цими суднами.

Йдеться зокрема про дві компанії, які мають контракти на прокладку труб для "Північного потоку-2": швейцарську Allseas й італійську Saipem.

Пропонується також посилювати тиск на "Газпром" і п'ять компаній-партнерів по "Північному потоку-2": Uniper і Wintershall з Німеччини, британсько-нідерландську Shell, OMV з Австрії та Engie з Франції.

Власникам компаній і транспорту пропонують заборонити в'їзд в США і заморозити їхні активи.

Nord Stream 2 заявила, що вже інвестувала понад 5,8 млрд євро в планування і будівництво проекту в 10 млрд євро. Вона вже проклала понад 1000 кілометрів трубопроводу, але все ще потребує дозволу Данії. 

У Єврокомісії також заявляли, що газопровід "Північний потік-2" не запрацює ще декілька років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.