Меркель і Макрон домовились з Путіним щодо збереження РФ у Раді Європи

Середа, 22 травня 2019, 08:18

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон домовилися з президентом РФ Владіміром Путіним щодо збереження Росії в Раді Європи, хоча остаточне рішення з цього питання мають ухвалити депутати на сесії ПАРЄ.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на прес-службу німецької канцлерки.

"Канцлерка і французький президент підкреслили, що Росії є місце у Раді Європи. Вони наголосили  на важливості швидкого вирішення нерозв’язаних питань, щоб Росія могла залишитися членом організації з усіма правами та обов'язками" - йдеться у повідомленні за результатами спільного телефонного дзвінка Меркель і Макрона до Путіна.

Слід наголосити, що рішення про повернення російської делегації мають ухвалити депутати Парламентської асамблеї Ради Європи, сесія якої відбудеться у червні.

У Кремлі за результатами розмови в свою чергу повідомили, що "лідери трьох країн висловились на користь врегулювання ситуації в Раді Європи, що виникла в результаті неправомірного позбавлення російської делегації ключових повноважень у Парламентській асамблеї".

"З урахуванням підсумків засідання Комітету міністрів РЄ у Гельсінкі 17 травня і вступу Франції в права голови цього Комітету підтримана принципова лінія на відновлення у повному обсязі прав російської делегації в ПАРЄ" - заявили у Кремлі.

Необхідна мобілізація депутатів, щоб завадити поверненню РФ до ПАРЄ — Кулеба

Нагадаємо, ще в квітні 2014 року ПАРЄ наклала на РФ санкції, позбавивши росіян права голосу. Через це російська делегація припинила участь у роботі ПАРЄ.

Міністри закордонних справ країн-членів Ради Європи 17 травня ухвалили рішення, сприятливе для повернення російської делегації у ПАРЄ. В ньому стверджують, що всі держави-члени повинні мати право на рівних умовах брати участь у Комітеті міністрів і в Парламентській асамблеї, двох статутних органах Ради Європи.

Для повернення Росії необхідно ухвалити ще два рішення: на регламентному комітеті ПАРЄ 3 червня і під час голосування на парламентській сесії 25 червня.

Лобістами Росії у процесі повернення російської делегації до ПАРЄ є Нідерланди, Франція та Німеччина.

Детальніше читайте у статті:  "Дуже схоже на 1938 рік": як Берлін та Париж зробили крок до зняття санкцій з Росії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: