Литва викликала посла РФ через заяву про пам'ятник герою партизанського руху

Середа, 8 травня 2019, 09:38

Міністерство закордонних справ Литви викликали посла Росії в зв'язку з тим, що посольство Росії в США розповсюдило неправдиву інформацію про литовського партизана Адольфаса Раманаускаса-Ванагаса після того, як на його честь відкрили пам'ятник в Чикаго.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідна заява розміщена на сайті МЗС Литви.

Російське посольство в США висловило протест проти встановлення пам'ятника, назвавши дату відкриття "особливо цинічною", оскільки вона майже збіглася з Днем пам'яті жертв Голокосту і пройшла незадовго до Дня Перемоги в Європі.

 
Відкриття пам'ятника у Чикаго

"Російській стороні запропонували уважно вивчити особистість Раманаускаса-Ванагаса, його діяльність, оскільки він невідповідний кандидат в пособники нацистів або учасник Голокост. Його репутацію підтверджує безліч незалежних експертів, які досліджують події того часу і архівні документи", - йдеться у повідомленні.

Російську сторону закликали утриматися від поширення дезінформації та спроб переписати історію, спираючись на звинувачення, сфабриковані репресивними структурами радянського часу.

За оцінкою МЗС Литви, такі заяви Росії - це частина дезінформації в ширшому сенсі і спроби дискредитувати литовський партизанський рух, заперечувати факт радянської окупації.

Після Другої світової війни Раманаускас-Ванагас очолював партизан і командував опором Литви радянській окупації. Збройна боротьба за відновлення незалежності Литви велася з 1944 року до 1953 року.

Раманаускас-Ванагас був заарештований в 1956 році, зазнав жорстоких тортур і наступного року був страчений.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.