Іспанія звільнила дипломата за лист про членство незалежної Шотландії в ЄС

Понеділок, 10 червня 2019, 08:24

Одного з провідних дипломатів Мадрида в Шотландії звільнили після того, як він заявив, що Іспанія не заблокує вступ незалежної Шотландії до ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на El Pais.

У листі, отриманому шотландською газетою National, іспанський консул Мігель Анхель Веціно Кінтана написав: "Іспанія не блокуватиме вступу Шотландії до Європейського союзу, якщо незалежність буде досягнута законно, і це завжди було наміром іспанського уряду".

"Вступ до Європейського союзу зовсім не залежить від очікування в черзі, як очікування в черзі в магазині", - написав він.

Заява суперечить одному з головних аргументів Мадрида проти незалежності Каталонії, а саме: якщо регіон вийде зі складу Іспанії, йому доведеться "стати в чергу" за членством в ЄС без гарантій повернення до блоку.

Веціно написав листа, щоб спростувати коментарі, зроблені іспанським депутатом Європарламенту Естебаном Гонсалесом Понсом. Перед загальними виборами в Іспанії у квітні Понс заявив, що його правоцентристська Народна партія накладе вето на будь-який вступ Шотландії до ЄС до завершення переговорів про Brexit.

Міністерство закордонних справ Іспанії сказало, що Веціно "перетнув лінію" і що "це не доречно для нього робити заяву такого політичного характеру".

Водночас раніше глава МЗС Іспанії Жозеп Боррель сам заявляв, що Іспанія не буде заперечувати, якщо Шотландія знову захоче приєднатися до Європейського союзу як незалежна держава, за умови законного відділення від Сполученого Королівства.

Під час референдуму щодо незалежності Шотландії від Сполученого Королівства 2014 року однією із потенційних перешкод для майбутньої незалежної Шотландії щодо приєднання до ЄС називали потенційне вето Іспанії через стурбованість власними сепаратистами у північно-східному регіоні Каталонія. 

Як відомо, вихід з ЄС під час референдуму 2016 року підтримали 52% британців. Однак запитання щодо майбутнього Сполученого Королівства створює те, що Англія та Уельс проголосували за вихід, але Шотландія та Північна Ірландія проголосували за те, щоб залишитися у блоці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.