Новий парламент Молдови розслідує крадіжку мільярда доларів з банківської системи

Понеділок, 10 червня 2019, 16:33

Парламент Молдови створив спеціальну комісію з розслідування всіх обставин крадіжки коштів з молдавської банківської системи.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Newsmaker.

Комісія отримає доступ до документів, пов'язаних з крадіжкою мільярда доларів. До неї увійдуть дев'ять депутатів, у тому числі її членами можуть стати три представники парламентської опозиції від Демпартії та/або партії "Шор".

Створення комісії з розслідування крадіжки мільярда було єдиним пунктом порядку денного засідання парламенту 10 червня.

Депутати проаналізують всі обставини крадіжки, дії чиновників, які надіслали державні гарантії постраждалим банкам, і те, як сума крадіжки була переведена в держборг.

США закликали не втручатися у формування нової влади Молдови

"Ми не хочемо підміняти офіційне розслідування. Ми сподіваємося, що до того моменту як закінчимо, вже буде правосуддя, якому можна довіряти", — підкреслив депутат від партії "Платформа Гідність і правда" Олександр Слусарь. За його словами, комісія стане платформою для об'єднання зусиль всіх органів з розслідування "крадіжки століття".

Як зазначається, створення спецкомісії з розслідування крадіжки мільярда було одним з пунктів тимчасової угоди про співпрацю Партії соціалістів і блоку ACUM в парламенті.

У 2015 році в Молдові стало відомо, що з трьох банків - Banca de Economii, Banca Sociala і Unibank, які контролювали майже половину ринку банківських послуг, було виведено за кордон близько мільярда доларів. Банки були ліквідовані, а кошти вкладникам і економічним агентам були повернуті за рахунок активів держави. Розслідуванням ситуації за рішенням Національного банку Молдови в 2015 році зайнялася міжнародна компанія Kroll і Steptoe & Johnson LLP. Перша доповідь була представлена громадськості, а друга доповідь була засекречена і зберігається в Генеральній прокуратурі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.