Американський сенатор вніс законопроект про санкції проти "Північного потоку-2"

П'ятниця, 14 червня 2019, 08:10

Американський сенатор Джон Баррасо у четвер вніс законопроект, який передбачає санкції проти фізичних осіб та компаній, які реалізовують проект газопроводу Nord Stream 2, через день після того, як президент Дональд Трамп (який також є республіканцем) сказав, що розглядає санкції проти трубопроводу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Закон про співпрацю в галузі енергетичної безпеки з союзниками в Європі, або Акт ESCAPE, передбачає обов'язкові санкції США для тих, хто інвестує щонайменше $1 млн, або $5 млн протягом 12 місяців, або здійснює торгівлю в еквівалентній сумі на користь будівництва Nord Stream 2 та інших російських трубопроводів енергоекспорту.

Законопроект ESCAPE є одним з декількох у Конгресі США, що відображає тривале занепокоєння США щодо російського впливу в Європі, але ця ініціатива перебуває за багато кроків від того, щоб стати законом. Необхідно буде проходити як Сенат, так і Палату представників та підпис Трампа для набуття чинності. Баррасо в минулому році представив версію законопроекту.

Сенатори республіканців, зокрема Баррассо, в травні внесли інший законопроект, який дозволяє санкції проти кораблів, які будують морські трубопроводи для російських проектів з експорту енергії.

Україна домагатиметься "гамбурзьких санкцій", якщо РФ не звільнить моряків

Баррасо, який походить з багатого газом Вайомінга, заявив, що Сполучені Штати благословенні великою кількістю енергоресурсів. "Це матиме сенс лише тоді, коли ми використаємо ці ресурси, щоб допомогти нашим союзникам і послабити економічний і політичний вплив Путіна на регіон", - сказав він.

Раніше на цьому тижні президент США Дональд Трамп пригрозив ввести односторонні санкції щодо учасників будівництва газопроводу "Північний потік-2". Трамп зазначив, що альтернативним джерелом для ФРН може стати скраплений природний газ з США.

Міністр енергетики США Рік Перрі раніше анонсував ухвалення законопроєкту про санкції проти компаній-учасниць проєкту "Північний потік-2" у "не дуже віддаленому майбутньому".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.