Прем'єр Малайзії: Росія стала цапом-відбувайлом за збиття MH17

Четвер, 20 червня 2019, 11:25

Прем'єр-міністр Малайзії Махатхір Мохамад заявив у четвер, що Росія стала цапом-відбувайлом за збиття літака рейсу Malaysia Airlines MH17, і поставив під сумнів об'єктивність розслідування катастрофи 2014 року міжнародною слідчою комісією.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Очолена Нідерландами Об'єднана слідча група 19 червня назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це - Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), Ігор Гіркін (позивний "Стрелок"), Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), Леонід Харченко (позивний "Кріт").

"Ми дуже незадоволені, тому що з самого початку це було політичним питанням - те, як звинуватити Росію в злочині", - сказав Махатхір.

"Ще до того, як вони дослідили, вони вже говорили про Росію. А тепер вони сказали, що мають докази. Нам дуже важко це прийняти", - зазначив він.

17 липня 2014 року MH17, що летів з Амстердама до Куала-Лумпур, збили в небі над територією, яку контролювали проросійські сепаратисти на сході України. 298 осіб загинули: 283 пасажирів та 15 членів екіпажу, зокрема 80 дітей. 

Головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке повідомив, що підозрювані несуть відповідальність за привезення російської ракети на схід України "з метою збити літак".

Росія назвала звинувачення у вбивстві проти російських підозрюваних безпідставними.

Махатхір сказав, що він не думає, що росіяни були залучені, і що висновки слідчої групи базуються на "чутках". 

Раніше Нідерланди вимагали пояснень від Малайзії через подібну заяву Махатхіра про роль РФ.

Суд над підозрюваними у збитті малайзійського "Боїнга" розпочнеться у березні 2020 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.