Берлін зробив пропозицію Макрону для підтримки Вебера на президента Єврокомісії

Вівторок, 25 червня 2019, 10:35

Новий лідер німецького Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Аннегрет Крамп-Карренбауер запропонувала президентові Франції Еммануелю Макрону обговорити майбутні транснаціональні виборчі списки на виборах до Європарламенту.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Я запропонувала президентові Еммануелю Макрону обговорити майбутні транснаціональні списки", - заявила політик.

Але вона дала зрозуміти, що її пропозиція не буде дійсною, якщо французький лідер продовжуватиме виступати проти баварського кандидата на пост президента Європейської комісії Манфреда Вебера.

"Без spitzenkandidaten транснаціональні списки не мають сенсу", - сказала вона. Вона додала, що правоцентристська ЄНП продовжує підтримувати Вебера і закликає соціал-демократів і лібералів переглянути свою опозицію до консервативного кандидата.

Грибаускайте залишається одним з головних кандидатів на президента Європейської ради - ЗМІ

"Принцип spitzenkandidaten - це крок до демократичнішої Європи". Перед виборами до ЄС у травні Берлін відкинув ідею транснаціональних списків, яку висував Париж.

Нагадаємо, після переговорів у п'ятницю серед лідерів ЄС не знайшлося підтримки для жодного з провідних кандидатів на пост президента Єврокомісії, висунутих трьома партіями Європарламенту. 

Фаворитом президента Франції Еммануеля Макрона залишається переговірник ЄС щодо Brexit Мішель Барньє, який не був серед трьох відхилених spitzenkandidaten.

Spitzenkandidaten - це принцип вибору президента Єврокомісії, згідно з яким Європарламент призначає на цю посаду лідера найбільшої фракції. Цього разу це представник ЄНП Вебер. Така система вибору президента спрацювала вперше у 2014 році і сприяла обранню Жана-Клода Юнкера. Але на цих виборах Макрон, на відміну від Меркель, виступає проти цього принципу, віддаючи перевагу більш демократичному способу – голосуванню в Європарламенті для остаточного призначення президента Єврокомісії.

Неформальні переговори щодо майбутнього президента Єврокомісії мають відбутися на саміті G20 в Осаці 28-29 червня.

Лідери ЄС знову зустрінуться 30 червня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.