У ЄС не узгодили найвищі посади, лідери зустрінуться 30 червня

П'ятниця, 21 червня 2019, 10:07

Лідери ЄС не досягли згоди в п'ятницю вранці щодо того, хто повинен очолити Європейську комісію та інші ключові органи і знову зустрінуться наприкінці наступного тижня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euobserver.

"Ми хочемо домовитися перед тим, як збереться новий парламент", - сказала канцлерка Німеччини Ангела Меркель, маючи на увазі Європарламент.

"За жодного з кандидатів не було більшості", - сказав Туск, додавши, що лідери ЄС погодилися, що має бути пакет, що відображає різноманітність ЄС.

Туск продовжуватиме консультації, зокрема з Європейським парламентом. Лідери знову зберуться в неділю (30 червня) увечері.

Меркель наголосила, що слід уникати інституційного конфлікту між радою держав-членів і парламентом. "Ні в якому разі ми не хочемо бачити кризу з парламентом, це не було б добре для ЄС в цілому на наступні роки", - сказала вона.

Грибаускайте серйозно розглядають на пост президента Європейської ради - Кубілюс

Європейський парламент доводив, що лідери повинні обрати президента Єврокомісії з провідних кандидатів, висунутих політичними партіями. Проте, немає парламентської більшості за жодного з них.

Правоцентристська ЄНП (EPP), яка стала найбільшою партією на виборах минулого місяця, висунула німця Манфреда Вебера, а соціалісти, які стали другимим, - нідерландського єврокомісара Франса Тіммерманса. Данська єврокомісарка Маргрет Вестагер виступила як кандидат від лібералів.

EPP, соціалісти, ліберали і зелені працювали над коаліційною угодою в парламенті, але не змогли домовитися про кандидата на посаду голови комісії. Сторони хочуть домовитися до наступного вівторка, але малоймовірно, що до цього часу вони зможуть знайти спільного кандидата.

Словаччина наполягає, щоб Могеріні замінив Шефчович

Соціалісти вперто борються за Тіммерманса, а новий лідер лібералів Дачіан Чолош також не схвалив Вебера.

Представники EPP розглядають цей крок як ворожий проти Вебера, координований соціалістичним урядом у Мадриді та французьким президентом Еммануелем Макроном, чиї члени Європарламенту підтримали пропозицію Чолоша як лідера ліберальної групи.

Фаворитом Макрона є француз Мішель Барньє – представник ЄС на переговорах з Британією, який не входить до списку "провідних кандидатів".

"Я з задоволенням, втіхою і щастям зазначив, що мене не так легко замінити", - сказав нинішній президент ЄК Жан-Клод Юнкер після зустрічі.

Читайте детальніше: "На зміну Юнкеру: 7 кандидатів, які мають шанси очолити Єврокомісію".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.