Криза в Раді Європи: Київ відкликає посла зі Страсбурга для консультацій

Вівторок, 25 червня 2019, 15:38

Міністерство закордонних справ України відкликає посла зі Страсбурга для консультацій через рішення про повернення Росії до ПАРЄ.

Про це у колонці на "Європейській правді" написав голова МЗС Павло Клімкін.

Міністр назвав "логічним кроком" те, що українська делегація у ПАРЄ офіційно оголосила про рішення зупинити роботу в Асамблеї на знак протесту.

"Призупинення участі в ПАРЄ – цілком логічний крок. Але не назавжди, аби не віддавати РЄ на поталу Росії та її друзям. Набагато складніше, власне, з Радою Європи. Це наш юридичний і людський обов’язок – брати участь у її механізмах захисту прав людини. Хоч арсенал цих механізмів далеко не ідеальний, але важливий. У всьому іншому РЄ втратила нашу довіру, і відновити її буде надзвичайно складно. Тому відкликаємо нашого посла при Раді Європи для консультацій", - зазначив він.

За словами Клімкіна, проблема полягає не у самому факті повернення російської делегації до ПАРЄ, а в тому, що "це поштовх до створення нової нормальності у відносинах з РФ".

Зеленський про рішення ПАРЄ: європейські партнери нас не почули

Нагадаємо, в ніч на 25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, у якій запросила Росію для повернення до роботи в Асамблеї без обмежень права голосу. Україна та Грузія оскаржили повноваження російської делегації у ПАРЄ.

Читайте детальніше: Компроміси з совістю: 6 тез від МЗС про повернення Росії до ПАРЄ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.