У Польщі змінюють згадки "українські націоналісти" і "Східна Малопольща" у законі

Четвер, 27 червня 2019, 11:40

Інститут національної пам’яті Польщі запропонував зміни до закону про ІНП в частині, що стосується згадок про "українських націоналістів" та терміну "Східна Малопольща". 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Польське радіо".

Після того, як на початку травня польські сенатори попросили ІНП підготувати заміну цим словам, Інститут днями представив нове формулювання.

Терміни, як неоднозначні, Конституційний суд Польщі у січні визнав такими, що не відповідають Конституції.

Інститут національної пам’яті запропонував нові формулювання: замість слів "українські націоналісти" - "члени українських націоналістичних організацій, зокрема ОУН і УПА", замість поняття "Східна Малопольща" - "територія Другої Республіки Польща".

"Така редакція дозволяє однозначно та безперечно визначити осіб, які вчинили злочини", - зазначив у листі до комітету президент ІНП Польщі Ярослав Шарек.

"Ми відхиляємося від невизначеного поняття "Східна Малопольща" на користь об’ємнішого та однозначного поняття", - повідомив Шарек.

Польща наша: як масовий приїзд українців змінив сусідню країну

За його словами, ініціатива полягає у відмові від згадування у положеннях конкретних областей, де відбувся злочин. За словами голови Інституту, це дозволить уникнути "ризику відсутності деяких місць, де були ці злочини".

Законодавчий комітет Сенату підтримав пропозиції ІНП Польщі та передав закон на друге читання.

За статтею 55 Закону про ІНП, за заперечення злочинів "українських націоналістів" загрожує штраф або позбавлення волі до трьох років.

Україна неодноразово протестувала проти цих норм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.